做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 孤立

極權最可怕的地方,是個體的極端孤立,於是人與人之間的信任就極其重要。

我的看法是:城市比起鄉郊更易陷入個體孤立無援的境地。例如以疫情為名大幅加強對市民的監控。面對「安心出行」,城市人的應對方法往往是個體為本的,例如是手機應如何設定用什麼手機咭之類,但卻沒有什麼集體應對的共識;鄉郊人很容易分辨出自己人和外人,所以即使安裝了什麼,也有潛在共識(tacit consent)自己人就不用攪這套,平時可能讓人覺得鄉佬排外的那種情緒,反而某程度上保護了極權政治制度下極為脆弱的個體。

鄰居的貓

---------------------

即將搬入大嶼山,身邊朋友大多很詫異,彷彿我做了一個很錯的決定。最關心的就是「你要用幾多個鐘返工」及「你平時會食/玩D咩」。

於是很想開一個column,專講搬入大嶼山/在大嶼山生活的種種,以至一些連帶的生活觀察與離記。

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 

仲咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 租金與時間成本

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 交通費

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 公公雜憶

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 身份

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 生活雜事

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 生活小技能

做咩咁睇唔開搬入大嶼山-年結

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – life project

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 離地生活

做咩咁睇唔開搬入大嶼山 – 牛肉米

發表迴響